Hörneå bys hemsida www.becken.se
Tords berättelse om Gammån i Långed
Bybon Tord Fröling hörde av sig omedelbart efter att han läst artikeln på Becken-webben, den om Rune Öströms minnen av kraftverket i Långed och då blixten slog ned och tände på tre lador i byn. Rune kommenterade även ”Gammån” i älven, en så kallad ”korvsjö” från älvens gamla fåra. Öre älv, lika många andra i området har fullt av nipor och korvsjöar, som formats då vattnet eroderat landskapet. Detta bidrar till en förtrollande natur och upplevelser under vandring i området.
Bybon Tord har ju nästan en egen "hörna" på Hemsidan, där han berättar om sina eskapader. Nedan nämner Tord om "vattenfall" och "vattenkraftverk", för att förstå detta hänvisas till sidan Hörneåbor berättar- minnen och historier och artikeln om Rallarungens bekännelser!
För Tord är sportfiske en viktig komponent i livet, vilket förstås i det Tord berättar. Den "tändande gnistan" var det som Rune skrev om hur han som ung fiskade i "Gammån". Denna artikel läggs på Fiske-sidan på Becken-Webben, och säsongen börjar ju närma sig. Så här skrev Tord 2019-03-29.
Karl Gunnar Engström, 2019-03-31
Hej
Roligt att få veta lite mer om området där man fiskat så mycket - tack Rune Öström och hej på dig. Jag kan berätta att det går en liten bäck ut från den gamla fåran och där brukar jag dra upp laxarna och släppa loss dom. Perfekt ställe att dra in dom i mynningen även om det brukar bildas "kvicksand" där. Jag har fått rädda en och annan fiskekompis ur stövlarna när dom fastnat i sanden en halv meter djupt. Det är inte lätt brottas med en stor lax och upptäcka att man inte kan flytta sig ur dyn:-).
Bild 1: Karta över Långed med Tord Frölings adderade pilar och röda streck. Som grund är den kartan som Rune Öström skickade till Redaktionen, där Rune markerat "Gammån", de som ser ut som en frukostkorv i nedre delen av kartan, en så kallad "korvsjö". E4 är den röda linjen i nedre kanten. De andra röda krokiga strecken är Tords markeringar. Den översta är hur Tord och fiskekollegan Rune (en annan än Rune Öström) tog sig ned från Bygdegården till forsen där de fina laxarna fanns, markerat med de andra röda strecken.
Inne i Gammån går det nog inte att fiska längre. Jag har aldrig provat men det är igenväxt och ev kanske nån abborre finns men jag tvivlar.
Min numera bortgångne fiskekompis hette också Rune, fint namn förresten. Han brukade hjälpa mig håva de stora bjässarna. Massor med fin havsöring har man också landat där och byborna kallar stället runt bäcken för "nere på Örn". Om det uttrycket kommer från att det är en liten ö i mitten eller varför det heter så vet jag inte, men byborna vet nog. Kanske kommer det från namnet Ö. r. n -ström eller nåt sen Rune bodde här - haha.
Min kompis Rune hade en del problem. Bl.a tog det sån tid för honom att låsa bilen noggrant och att göra i ordning redskapen, att jag hade nästan dragit upp och skrämt iväg all fisk i området innan han så småningom fick ut krokarna i vattnet., Själv låser jag aldrig bilen, nån kan ju behöva den. Man ska för övrigt inte ha så dyr bil att nån vill stjäla den och gärna koppla den så att ingen vet hur man startar den. På bortre sidan i en kurva på älven, i en håla som är bra, har den största havsöringen (11,32 Kilo) landats av en son i byn, hemligt vem:-) Varje sommar fångas många stora laxar just där och även en del öring men tyvärr har öringsbeståndet minskat avsevärt. Förr var det ett paradis däromkring.
Bild 2: Tord Fröling från Becken By (Hörneå) fångar en älgko, det är nästan som att man tror det är 1:a april. Läs mer på annan sida.
Uppe vid Långedsbron har jag många gånger vandrat ut på stenkistorna och nu förstår jag var kraftverket låg. Jag har undrat ibland varför vattnet faller ner där, men nu förstår jag, jag är ju uppväxt i vattenfall och runt kraftverk. Jag har gått över det gissar jag och fiskat mycket runt dessa stenar och djuphålor men trott att det var flottningsrester. Kanske är det lite blandade rester. Där brukar fiskekorts-Janne brottas med sina laxar:-) Han bor nära bron och har många fina kossor och en rejäl traktor. Bra ved också som jag eldar badtunnan med. Alltid glad och trevlig karl. Lite underfundig och kul.
Påminnelse om den största öringen, som Tord stoltserar med. Är det 1:a april igen? Läs mer på annan sida.
Snart är det dags för fiske igen och både Hörnån och Öreälven hägrar. Hoppas på bra (bättre) vattenstånd i år. Enligt Länsstyrelsens forskning/mätningar har Öringsbeståndet ökat kraftigt sedan man jobbat bra med att återställa ån till ursprungligt skick, genom ett enormt arbete längs hela ån upp mot Hörnsjö. Bra jobbat. Det lär öka så bra på naturlig väg att man numera inte behöver sätta ut fisk som man tidigare gjort.
Mvh Tord Fröling, 2019-03-30
Besökare
Hörneå bys hemsida www.becken.se